wtorek, 24 czerwca 2014

Placuszki bananowe


Od czasu do czasu nachodzi nas chęć na coś słodkiego, dlatego dzisiaj na śniadanie postanowiliśmy zrobić szybkie placuszki bananowe.:) 

Przepis jak i składniki są bardzo proste, nie potrzeba dużo wysiłku, aby takie placuszki zrobić samemu.:)

Składniki:
1 banan ok. 150 g
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego ok. 50 g
szczypta cynamonu



Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy 2 jajka i "rozbijamy" widelcem. Następnie również widelcem rozdrabniamy banana i dodajemy do jajek. Banana lepiej rozgnieść widelcem, ponieważ po zmiksowaniu mikserem placuszki mogą się nam rozwalić podczas smażenia (ciasto jest wtedy zbyt rzadkie). Ja dodałam jeszcze szczyptę cynamonu, ale każdy może dodać coś innego w zależności na co mamy ochotę (np. wiórki kokosowe).:)

Ciasto wyglądało mniej więcej tak jak na zdjęciu:)
Placuszki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku oliwy. 
Kiedy widzimy, że ciasto się ścina przewracamy placuszki na drugą stronę.
Ciasta starcza na ok. 5-6 placuszków.

Placuszki polałam dwiema łyżkami jogurtu naturalnego i pokroiłam połówkę banana.




Takie bananowe placuszki są dość sycące i mają wyraźny bananowy smak. Co najważniejsze są słodkie i nie zawierają sztucznych słodzików. Nadają się idealnie na słodkie śniadanie.:)
Smacznego. :)

Wartości odżywcze:
Energia: 268 kcal
Białko: 14,8 g
Tłuszcze: 10,6 g
Węglowodany: 30,4 g
BodyPerfect

1 komentarz :